Bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid

Iedereen weet dat het aan te bevelen is om de banden van je auto goed op spanning te houden.
De juiste bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en voor minder brandstofverbruik. Dat kan best veel geld schelen: een te lage bandenspanning kan wel honderdvijftig euro per jaar meer kosten aan brandstof.

Maar ook voor de veiligheid is het belangrijk, de bandenspanning goed op peil te houden.
Het contact dat de auto met de weg heeft wordt vertegenwoordigd door de banden. Een te lage spanning in de banden zorgt voor minder grip op de weg. En daardoor voor een slechtere wegligging, een langere remweg, een grotere slipkans en een grotere slijtage van de band. Voor banden die te hard op zijn gepompt geldt overigens hetzelfde.

 

Het is daarom aan te bevelen de bandenspanning iedere 2 maanden te controleren. De meeste benzinestations hebben die mogelijkheid. Hoe groot de spanning moet zijn kun je vinden in het instructieboekje, en op een sticker in de auto. Die sticker is aangebracht op het handschoenenvakje, de deurstijl of de tankdop. Het verdient de voorkeur, te controleren als de banden nog koud zijn, dat wil zeggen, als ze minder dan 15 minuten of 5 kilometer gereden hebben. Maar als je toch warme banden wilt controleren omdat je het gevoel hebt dat de spanning niet goed is, kun je minimaal 0,3 bar optellen bij de adviesspanning.
Als de auto zwaar beladen is, is de juiste spanning hoger. Ook dit staat meestal in het instructieboekje.

Houdt je band dus op de juiste spanning! Het is vrij eenvoudig om dit te doen, en het maakt veel verschil, zowel voor de veiligheid als voor je portemonnee.

Wil je nog meer dingen weten over auto’s in deze website vind je nog veel meer onderwerpen onderranden een onder werp over een app die voor het zien van bezette laadpaal of te wel een oplaad punt voor je elektrische auto